4 generationer & Alice som tog konfirmationen!

I söndags var det dags för lilla Alice att ta sin konfirmation. Lilla Alice har blivit stor och fort gick det med…

det var en lättsam präst och allt gick smärtfritt till, det till och med skrattades i kyrkan för prästen var glad och rolig. En ny tänkande konfirmation än vad jag är van vid. det var en mer modern och de sjöng ”Tryggar kan ingen vara” till tornen av en gammal Ozzy låt. Ja det har jag aldrig hört innan men det var kul och fångar det ungdomarnas intresse så tycker jag att det är toppen kul.

Jag har heller aldrig varit med om att så många tog nattvarden på en och samma gång, oblaten tog till och med slut så att de fick gå och fylla på mer. Jag gick inte fram och inte heller någon i vårt sällskap…

Men min lilla mormor kom till kalaset efteråt för att gratulera Alice, vilket var väl uppskattat. Det bjöds på pastasallad och rosenbröd och till efterätt hade Alice pappa Jan gjort en god glass med alla tillbehör man kan tänka sig.

Alice fick massor av presenter som jag tror att hon en dag kommer att uppskatta mer än vad hon just nu gör. Ja, vilken 15 åring vill ha bestick och kaffekoppar? Fast jag tror att hon blev väldigt glad över parfymen och alla smycket hon fick för det är ju något som hon kan använda nu.

4 generationer möts denna dag, mormor som är mor till min mor. Mor som är mor till Kitty och Kitty som är mor till Alice. Ja även våra barn blir det ju 4 generationer för, men den här dagen var Alice dag!

alt

Lycka till i Livet Alice & ta väl hand om dig!

 

 

 

Lite fakta om konfirmationen

Vad innebär konfirmationen?
Ordet konfirmation kommer av det latinska ordet confirmatio som bland annat betyder att bekräfta och att stärka. Det är samma ord som kommer tillbaka i engelskans confirm, som betyder att ge stöd åt, att godkänna. På svenska används ordet konfirmation både om den förberedande undervisningen och den gudstjänst som avslutar konfirmandtiden.

Konfirmationen är ett erbjudande till alla som är nyfikna på vad den kristna tron är och står för. Under konfirmandtiden får man genom diskussioner, samtal, gudstjänster och andra aktiviteter möjlighet att fundera över vem man själv är och vad man tror. Det handlar om trosfrågor, till exempel om vem Jesus är och vad det står i Bibeln. Men det handlar också om grundläggande mänskliga frågor om samlevnad och olika etiska problem som alla människor ställs inför därför att ingen lever sitt liv ensam.

Vem får konfimeras?
Alla är välkomna att delta i konfirmandarbetet, både den som tror på Gud och den som tvivlar. Huvudsaken är att man är nyfiken på den kristna tron. Man kan konfirmeras när man är 15 år och på väg ut i livet eller som 75-åring med stor livserfarenhet i bagaget. Det finns ingen övre åldersgräns, utan erbjudandet om konfirmation finns livet ut. Däremot finns en undre åldersgräns: man får konfirmeras tidigast det år man fyller 15 år.

Dop + konfirmation = Bekräftelse
Konfirmationen är ett sätt att bekräfta dopet, vilket betyder att genom konfirmationen får man Guds ”ja!” till sig. Konfirmationen är också din möjlighet att säga ”ja!” till Gud och den tro som du döptes till när du var barn.

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.