I morgon är det åter valborg och jag lägger en extra tanke på min fina farmor som inte finns hos mig mer. Min farmor hette just Valborg, så då hade hon haft namnsdag.
Vi ska ha en trevligt (hoppas vi ju, men svårt att det inte blir det med goa vänner) valborg tillsammans med Katta och Marcus plus alla barn. Vi kommer hålla till i Taberg vilket får mig att minnas min barndom lite då jag har haft många valborgsmässoafton just i Taberg.
När jag var liten brukade vi alltid knata upp till Tabergs topp och titta på elden tillsammans med familjen Emilsson, som för övrigt (Gunnel och Kjell) bor kvar på vår gamla gata Ravinvägen.
Tror dock inte att vi kommer knata upp till toppen i morgon då det är en bra bit ifrån där Katta och Marcus bor. Men har vi tur så kanske grillen slår några flammor innan det går att grilla, så blir det någorlunda valborgseld i Taberg ändå.
Helgen hade jag och barnen det skitmysigt tillsammans med Outi och Alexander på torpet. Kära maken fick stanna hemma och jobba med bokföring och annat nyttigt som han legat efter med.
Tänk vad lite sol kan göra gott för både kropp och knopp… Barnen kom hem med ny energi och mammarika lika så. Därför kändes det inte ett dugg jobbigt att vakna av väckarklockan i morse och inse att det åter var ny arbetsvecka!!!
God natt mina vänner!
Lite info om Valborg och källan kommer så klart från Wikipedia!
Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.
Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens denna dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsomhäxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen ”Walpurgisnacht” i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.
Valborgsmässoafton sammanfaller inte med vårdagjämningen. Antagligen är dagen flyttad för att stämma med Valborgs historia. Vårdagjämningen firas på många ställen i världen, bland annat i förbindelse med nouroz i Iran med flera länder även i Spanien, Pais Valencian, under namnet ”Las Fallas”, konstigt nog fem dagar under Fastan 13-20 mars ”natten av brand” (nit de foc).