Dear Mind!

Svamp i alla de sorter… Stora som sm å, de är alltid välkomna till mitt hem på gräddhyllan (och paradiset).2014-09-16 21.11.20I morgon är det gräddhyllearbete för mammarika…

Jag bara älskar svamp, både att plocka, rensa och sedan äta. Visst är det fantastiskt att vi i detta avlånga land har ”allemansrätten” och bara kan knata ut i vår natur och plocka av härligheten som naturen och skogen erbjuder.

2014-09-16 21.12.06Allemansrätten är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär och svamp. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor. Ordet syftar främst på rätten så som den förekommer i Norge, Sverige, Finland och Island, också om liknande rättigheter finns i glest befolkade trakter i andra delar av världen. Rätten har något olika utformning och innebörd i varje land.

2014-09-16 21.11.37

På senare år har allemansrätten explicit skrivits in i lagen i Sverige och Norge, men också i dessa länder grundar sig reglerna till största delen på sedvanerätt och en motsatsvis tolkning av vissa lagregler som anger vad som är förbjudet; motsatsvis tolkning innebär då att det som inte är förbjudet är tillåtet. Innehållet i allemansrätten utformas även genom prejudicerande domar. Det finns förhållandevis få sådana domar så många konflikter mellan markägare och nyttjare av allemansrätten har sin grund i oklarhet om vad allemansrätten exakt omfattar och vad som faller utanför.

Källa: Wikipedia

2014-09-14 17.02.23I söndags när jag var på ”vavvaträff” (vavvaträff=chihuahuaträff ) så vart det riktigt kul. Glömde dock bort att det var ju inte i Stadsparken utan på mina gamla höjder, närmare bestämt vattenledningsparken med omnejd. Det är ju så himla fint där. Den här gången vart det ju även många vavvor som kom till träffen, hela 14 stycken i alla dess färger, storlekar och mer eller mindre pälsbelagda.

Det är så himla kul att se dessa små glada fyrbenta vänner när de träffas. Ingen som behöver verka större än de är, för alla är ju lika små…

2014-09-14 17.02.56Stella blev dock en aningens aning förtjust i några unghanar, så hon fick vid leken komma upp i min famn. Säger bara ”stackars de mattorna som fick ta med sig kära hanar hem”.

Stella var inte heller så glad i att ställa upp sig med de andra, hon är ju liksom lite tjurtant hela Stella…

Tittade lite på kommande böcker som släpps snart…. Massor jag bar vill ha, särskilt nu när det börjar bli mörkare och kallare ute. Dessvärre kommer ju pocketformatet mycket senare, så jag får allt vänta snällt tills dess. Gillar hellre pocket, då det är lättare att hantera de böcker i liggande ställning. (är ju även smååååläning=billgare).

Här är ett lite axplock av vad jag vill införskaffa mig i litteratur:

stalker  den-stumma-flickan  britt-marie-var-har---signerad

Visst verkar bara bilderna tilltala hjärnan till att införskaffa och börja läsa på en gång?!

jordstorm

 

Nähä, om jag skulle ta mig till bingen och läsa ut den bok jag redan har påbörjat (inte min nya fotobok), den går allt lite segt då jag tycker att den saknar den där lilla extra spänningen som jag så älskar i kriminalböckerna. Håller fortfarande på med ”Skarprättaren” av ”Björn Hellberg”.

lalalaa

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.