Fars Dag

 

FarsdagEn regnig lördag i november 2013 är snart till ända. Gillar inte detta väderomslag, blir så himla påverkad och får mer ont i nacken, skallen och det där partiet som är på övre delen av kroppen. Hade nog kunnat göra vad som helst för att slippa ha ont resten av livet. Men det är bara att inse fakta, har det inte gått över sen olyckan 1999 lär det väl aldrig göra det!

Nåväl, jag har haft en ledig dag. Ja, en ledig helg för än så är den ju inte över. Har ju hela söndagen kvar att försöka njuta av livet här hemma på gräddhyllan. Det är ju inte heller så att det är en vanlig söndag i morgon. Nej, det är ju visst pappornas dag och det hela dagen lång.

Fars dag är det i morgon och när jag satt här och funderade så kom jag att tänka på vart den där farsdagen kommer ifrån… Vad är bättre in Google och Wikipedia?? Inte möe om Ni fråga mig. Så här kommer lite lätt information om just ”fars dag”.

Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Den inträffar på olika datum i olika länder, i FinlandNorge och i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av förfäder.

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

farsdag_602280251_174799743Så med de här orden från både mig, Google och Wikipedia vill jag önskar Er alla (inte bara papporna) en fortsatt trevlig (dock jävligt regnig och blåsig) helg!!!

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.