Fars Dag!!!!

 

Idag är det pappa Rolfs, dag! Ett grattis till pappa och hoppas han har det bra där i paradiset.
Det är även Noels och Liams pappas dag idag. Det visade de med att komma in med en liten present var. Noel gav ett örngott där det stod ”Bästa pappa” på och Liam gav ett ljus där det stod pappa och en fin text, pappa Thomas blev jätte glad för att vakna upp till detta evenemang.
alt
Till min pappa brukar jag alltid ge en dosa 1:ans snus och en Fantomen, det har jag gjort så länge jag kan minnas. I år blir det inte något firande till min pappa då vi inte har tid att åka dit. Men ett telefonsamtal får det ju bli och det är tankens som räknas!
Till pappa Rolf och till pappa Thomas, grattis på Er dag!
Marika, Liam och Noel
Nu lite info om fars dag…
Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och den inträffar i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA.
 

Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.
Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland). En del länder har tämligen nyligen flyttat den dag då Fars dag firas.

 

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.