Torsdag, närmare bestämt skär-torsdag här uppe på gräddhyllan. Har jobbat en lång dag och det har varit helt okej. Men det mysigaste var vid kvällsmaten tillsammans med mina tre (två, den store vart absolut tvunget titta på lyxfällan) favvokillar. Noel berättade nämligen att i morgon dog Jesus på ett kors. Sen blev han uppstoppad…
Öh… Uppstoppad, jag tror han menar att Jesus uppstod… Men kul vart det just för stunden i alla fall. Fick mig att tänka lite, så jag passade på att skicka lite gladpåskhälsningar på sms och till några som jag tyckte behövde en välsignelse la jag till det också.. (de som bor i urskogen typ, dit kanske inte Gud hittar och då har jag skickat ett välsignelse sms).
I morgon är det då i alla fall som Noel sa, dagen då Jesus offrade sig. Långfredagen, en röd sådan i vår almanacka. Men bara för att det är en röd dag betyder det inte att mammarika kan sova länge och ha det gott hemma på gräddhyllan. Nej, det är gruvarbete i morgon morron också. Men det fixar jag lätt som en plätt för jag ska lägga mig tidigt (typ snart) så jag är väl utvilad.
Vad är nu då ”Skärtorsdagen” i de kristnas syn!
Skärtorsdagen är en kristen högtidsdag som infaller torsdagen före påsk, dagen efter dymmelonsdagen, före långfredagen, i stilla veckan (2013 innebär detta den 28 mars).
I romersk-katolska kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. ”Skär” kommer från ett fornsvenskt ord för ’ren’, ’vacker’, ’blank’ eller ’klar’, som också finns i förleden till ordet skärseld. Ordet skärtorsdag förekommer i norska dialekter och på danska. I äldre tid sade man omväxlande ”skärdag” och ”skärhelgd” om denna torsdag.
”Skärtorsdagen i de icke kristnas syn”
Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar, en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.
Inom modern asatro använder man istället denna asen Tors dag till att förbereda vårblotet. För vissa får det skära då syfta på den bleka ansiktsfärg Tor ådragit sig under vinterhalvåret. Dagens ”häxor” associerar även färden med rening, i så motto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster med ”skärtor” likljudande benämning orsakar.
Marika du trodde inte att gud kom till mig