Golgatan…

Idag är det lååång fredagen, den långa fredagen då Jesus blev uppspikad på korset enligt Bibeln. Förr, alltså när jag var yngre så pass ung att man fortfarande bodde hemma var långfredagen en av de mest tråkigaste dagarna på hela året.

Helger och ledigheter brukade ju vara rätt uppskattade när jag gick i skolan för då hade man ju lov från skolarbetet. Jätte skoj med lov, hemma och leka med kompisar gick ju inte av för hackan om man säger så.

 Men just den här långfredagen vart totalt meningslös när man var barn… Ja, om man inte växte upp i ett allt för religiöst hem, då har ju långfredagen verkligen en annan betydelse än för ett barn som är ovetande om varför långfredagen ska vara så tråkig den bara kan bli.

 

Det är ju idag som Jesus offrade sitt liv och det ska vi påminnas om varje år och varje långfredag. Jesus led av både smärta och förnedring kan jag tänka mig om det är sant det som står i Bibeln, jag hade aldrig pallat trycket om det hade gällt mig. Hade nog dött redan då den där kronan någon gjorde av en taggig växt, för fy vad ont å få på sig en sådan. Räcker ju med när jag ansar mina gamla rosenbuskar på torpet, ett stick och jag ger nästan upp.

 

När jag var lite och det var påsk och det var långfredag fanns det verkligen ingenting att göra. Det var aldrig några kompisar hemma och var de hemma så fick man fasen inte leka på en långfredag. Ville man gå till kiosken kunde man fet glömma det, fanns fasen inte en affär öppen på en långfredag.

Nej, inhandlingen av diverse förnödenheter fick man planera i tid. Inte som det är idag då du kan åka näst intill till klockan 22 på kvällen och göra dina matinköp.

Vi hade ju tv, så illa var det inte. Men vad visades på tv? Ja, inte var det något utöver det vanliga. Det brukade vara några program som skildrade Jesus som fick gå där på Golgatan med korset släpandes över sig och den taggiga kronan som gjorde att det rann blod i ansiktet. Samma film år efter år efter år, inget nytänkt där inte. Och för den delen fanns det ju bara två kanaker att välja mellan. Det var väl någon gudstjänst eller Jesus att välja emellan.

Tv spel, X-box, Play Station eller annat kul hade ju inte uppfunnits vid den tiden. Tror i och för sig vi hade ett ”Donkey Kong” men vi hade bara ett och vi ’är tre syskon och jag är yngst… Där kan ni räkna ut vem som inte fick spela på det….

Men idag, då är långfredagen långt ifrån så tråkiga som de var när jag var liten. Idag har vi affärer som vägrar att stänga, de kan ju då förlora intäkter och det vill de ju inte. Vi har massor av tv kanaler och inte handlar de om Jesus direkt. Vi har spel i alla de former, orkar vi inte gå ut och springa kan vi alltid springa hemma i form av ett spel där man måste röra sig.

Så, är det så att det var bättre förr?!?!

Ja, jag vet inte…?! Men jag börjar tvivla på att det inte är så illa nu heller!

P.S…

Liam kom till mig och sa: Mamma på fredag dog Jesus, då gick han och hängde sig i korset…

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.