Gräddhyllan, Ekhagen… Det är här det händer!

alt

Nu händer det mycket i Jönköping och väldigt mycket uppe på gräddhyllan. Det byggs och planeras och snart har vi en ”Burge King” nere på gräddhyllans centrum. Det ska göras om vid rondellen och det ska byggas ett köpcenter med mer matvarubutiker om jag har förstått det hela rätt.
 
alt
Alltså det som är bra nu blir bara bättre och på ett sådant bra ställe bor jag, kan ju inte bli bättre…
alt
Så om allt detta är sant så blir ju Ekhagen ännu mera populärt än vad det redan är…
alt
Vad finns då på Gräddhyllan i Jönköping?
Ekhagen (gräddhyllan), bostadsområde i Jönköping med cirka 4000 invånare. Stadsdelen består av dels villaområden, dels trevåningshus i tegel från 1960-talet. Vid Ekhagens centrum finns en liten livsmedelsaffär Lidl, en kiosk, en pizzeria, ett konditori och en kyrka. På norra Ekhagen ligger Erikshjälpen. Ekhagens hyreshusområde är ett exempel på svenska miljonprogrammet. Från delar av Ekhagen har man en hänförande utsikt över Vättern. Området ligger till stora delar naturskönt med Ekhagsravinen som delar villaområdena och flerbostadsområdena. Ekhagen har 4619 invånare. Av dessa är 18 % födda utanför Sverige (2008).
Källa: Wikipedia
Ekhagen har en bostadsrättsförening som är känd vid namnet ”Hästskon”, byggt som en hästsko där av namnet. Vill Ni veta mer om ”Hästskon” eller den rätta benämningen ”Jönköpingshus Nr 10” kan Ni gå in på www.hastskon.com och finna mycket information.
alt
Bakom mig där jag bor har jag Bondberget som är så himla fint. På våren växer det så det knakar och vitsipporna sprudlar överallt.
alt
Varje Påsk brukar det även finns en påskeld nere i dalen som Ekhagsborna besöker som tradition.
alt
Bondberget
Ett tätortsnära naturreservat beläget mellan Jönköping och Huskvarna. Bondberget har en variationsrik natur och vandringsvänlig terräng. Det är välbesökt och har ett rikt förgrenat stigsystem. Vid motionsanläggningen Öxnegården, som ligger åt huskvarnahållet, startar många motionsspår. Öxnegården drivs av Friluftsfrämjandet. Vandringsleden Södra Vätterleden passerar Bondberget och ett par av dess utsiktsplatser. Vid en av utkiksplatserna ligger en järnåldersgrav.

 alt

Sluttningarna i naturreservatets norra del täcks av lövskog med ekhagmark, ek/hassel, bokdungar och bäckraviner. Längst i norr ligger ”Österängens ekhage”, som är en hagmark med gamla ekar. De äldsta ekarna är uppemot 400 år. Den södra delen utgörs av granskog och blandskog med insprängd odlingsmark i kuperad terräng kring Lönnebergs gård. En variationsrik natur och stor andel lövskog gör området rikt på fågel.
 
Länsstyrelsen beslutade Bondberget att bli naturreservat 1974. Området utvidgades 1977 med Lönneberg i söder, till nuvarande areal på 372 ha. Ett nytt reservatsbeslut och skötselplan togs 1995. Ändamålet med reservatet är att bevara ett tätortsnära område med omväxlande och rik natur som är av stor betydelse för det rörliga friluftslivet. Befintliga anläggningar för rekreation och friluftsliv skall underhållas men inte utökas. Markägare och naturvårdsförvaltare är Jönköpings kommun.
 
Källa: Jönköpings kommun
Bondberget heter det naturklädda naturreservatet som skiljer Jönköping (Ekhagen) och Huskvarna (Öxnehaga) ifrån varandra.
På Bondberget står en 136 meter hög TV-mast som sänder till närliggande områden som Bankeryd, Huskvarna, Jönköping, Taberg, Mullsjö mm. Masten är en så kallad slavsändare till den 324 meter höga Nässjömasten, cirka fyra mil därifrån. Fram till 1995 stod där en 107 meter hög mast, men den byttes ut till nuvarande. Den gamla masten hade två nivåer av röda hinderljus. Den nya fick också bara två nivåer, istället för tre eller fyra, bara för att det inte skulle bli för stor uppståndelse kring det, samt också för enkelhetens skull. Masten har en toppspira som är ungefär tio meter hög och masten sänder digital tv för nät 1, nät 2, nät 3, nät 4 och från 2 juni 2008 också nät 5. För att komma upp i masten får man klättra istället för att åka hiss, som i de flesta andra master. Masten ägs av statliga Teracom. Masten har även två ”syskon”. Det är två mycket mindre master i närheten.
 
Källa: Wikipedia

alt

Oj, tanken var att jag skulle berätta om vad som komma skall och det blev en hel försäljningssida över Ekhagen. Men, som sagt det är ju så att Ekhagen är gräddhyllan så det bjuder jag på!

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.