Hallux Rigidus

Då sitter jag här inne i datarummet och känner att nu börjar det kännas okej igen. varför? Tja, helt sonika börjar det försvinna lite prylar som har legat här och stört. Första garderoben kom på plats igår nämligen och den har jag börjat fylla. Snart är även garderob nummer två på plats och jag kan fortsätta med att tömma här inne i datarummet.

Varit en märklig dag, en smärtsam dag. Vaknade med ett ryck av att det surrade i min mobiltelefon (tur var väl det, tack Outi) och med trötta ögon efter en stunds tänkande tittade jag vad det var som kom till telefonen.

Det vart en jädra tur att Outi fick för sig att messa lite godmorgon sms för jag hade försovit oss. 8:03 och barnen börjar skolan 8:10 och jag skulle vara på ortopeden 8:30…

Inte roligt att vakna så… Men, kvinna och snabb som jag är fick jag iväg barnen (de höll sams, så skönt) och de kom nog precis ner till skolan när det var insläpp. Liam talade i och för sig om för mig att skulle det vara så att han kom för sent så skulle han berätta för fröken att hans mamma inte vaknat så det var mitt fel. Så klart att han får, bara de var på gott humör och kom iväg!!!

Även jag han till ortopeden, men Stella blev lidande då jag inte han morgonkissa henne. Surt för i dag tog det 3 timmar innan jag var klar där (stackars lilla Stella, har så dåligt samvete). Men väl hemma med kurrande mage och ett kaffesug som heter duga rusade jag ut med Stella. Det märkliga är att hon ville inte alls gå mer efter att fått kissa (hon är nog fortfarande rädd för att arslet ska frysa till),  men jag tvingade till henne en liten promenad upp till Bondberget och tillbaks.

Ingen rolig promenad då foten eller rättare sagt tån gjorde så fruktansvärt ont. De sprutade in lokalbedövning och cortison i stortås-leden idag och det gjorde fasen så ont. Tror nog att det gjorde ondare än att föda barn.

Aj, helt enkelt!! Blir förmodligen en spruta till och då nere vid röntgen så att de se att all vätska kommer precis där det ska vara och jag är redan rädd nu för det. Troligt vis vart det för lite vätska för att det gjorde ingen verkan idag i tån. Snarare har jag ondare nu än innan.

De vill köpa tid(alltså, de vill jag ska bli äldre) för om det blir operation nummer ett kommer det till slut leda till operation nummer två som är stel-operation  och då finns det inget mer att göra. (känns för djävligt det här rent ut sagt).

Så kan jag leva några år till med lagom ont och sprutor är det de bästa just nu. För en första operation kunde visst även leda till påskyndning av atrosen. Samt att det är inte 100% att smärtan försvinner heller. Så att ha ”Hallux Rigidius är inte kul helt enkelt!!!!

 

Vad är detta fenomen då:

Hallux Rigidus

Artros, eller förslitning, i stortåns grundled kan uppkomma i ganska tidig ålder. Man vet inte säkert orsaken, men risken är större efter en skada i leden. Det är något vanligare hos män.
Patienten besväras av stelhet och smärta i leden med svårighet att böja tån uppåt. Detta ger i sin tur svårighet med gången och patienten går ofta på utsidan av foten. Hallux rigidus innebär enkelt att stortån blir stel, vilket kan leda till smärta i leden framförallt vid avveckling av gång- eller löpsteget.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.