HALSFLUSS

Usch och fy för ont i halsen…

Men shit alltså, här är jag 40 år ung och för det mesta pigg och glad. Dock inte den senaste veckan då jag i förra fredagen fick akut ont i halsen under natten. Nåväl, vad gör lite ont i halsen, för det har ju ingen dött av, vilket fick mig att tänka att det är nog inte värre att vara på torpet under helgen som hemma. Det var ju ändå Gölingstorps Marknad i lördags.

sjukKom ner till paradiset och möttes av Bibbi och Olle på besök hos pappa Rolf, så bara det var ju ett plus i kanten. Vi kom i och för sig lite senare än vad vi brukar göra, för Liam och Noel ville så gärna gå på discot som var mellan 17-19 i skolans gymnastiksal och på det skulle vi hämta upp Alexander och Seppo då Outi skulle iväg på utställning i Ödeshög på lördagen.

Kände mig lite febrig när vi kom ner, så jag var inte vaken speciellt länge, utan valde att gå i säng väldigt tidigt, passade då på att natta de tre livliga barnen. Vaknade med än mer ont och en smak som inte ens jag önska min värsta fiende ha i munnen. Varm, ont, trött och allmänt hängig insåg jag att det icke kommer bli någon marknad för mammarika den här våren på Gölingstorp och jag som såg fram mot det att gå dit med min kära gudmor Bibbi. Så det vart bara att lägga sig igen och ligga och glo på diverse tråkiga program som det bjöds på i tv-apparaten.

65fe1e13-2801-46a5-9045-5a643d0bdb3bHela dagen, hela kvällen ont, ont och mer ont. Så lördag tidigare än tidigast i säng och svårt att sova den natten då det gjorde så himla ont i halsen. Så på söndag dag efter att vi snyggat till lite efter oss åkte jag, Thomas och barnen hem till gräddhyllan där jag tog mig en dusch och gick och la mig. Somnade runt nittontiden med Noel bredvid mig (för Noel är så mammig att han vill vara där jag är) och vaknade och somnade tills det var måndag morgon. Då hade jag till och med svårt att andas för jag var så täppt i halsen.

tonsillitisInsåg att detta förmodligen inte var något vanligt halsont, så jag beslutade mig efter liten stunds övervägande med mina celler i skallen om jag skulle ta mig upp ur sängen och åka ner till Wetterhälsan City och sätta mig där vid drop-innen… Vilket jag gjorde när jag hade tittat mig själv i en hals som jag inte kände igen.

Efter några timmars väntan på att det skulle bli min tur, så tog farbror doktorn en liten odling som skulle visa efter fem minuter om det var halsfluss jag hade åkt på… Efter ca en minut kom han tillbaka och sa att det var ju ingen ide att vänta då det visade sig direkt att jag åkt på en kraftig halsfluss. Så antibiotika på det (superallergisk mot penicillin) och hem och bli frisk var doktorns råd, vilket jag har gjort.

ery-maxHela veckan som varit har jag mer eller mindre vilat mig för att bli frisk och kry för att orka gå till gruvan igen på måndag. Idag börjar jag få tillbaka färgen på min tunga och smaken i munnen, det tackar vi för ”EryMax”.

Så i eftermiddag åker jag och Noel med Outi och Alexander ner till torpet och suger i oss lite extra energi och ork inför nästa vecka, medan Thomas och Liam har en far och son helg med simtävling hela helgen.

valborgSå hoppas Ni alla haft en härlig valborg och ett bra första maj och trevlig fortsatt helg nu!!!

 

Halsfluss (latin tonsillit)

är en infektion i tonsillerna (halsmandlarna). Den orsakas av bakterier och då med mer generella förkylningssymptom som hostasnuva och lätt feber. Virusorsakade halsinfektioner behandlas med symptomlindrande läkemedel och vila – antibiotika hjälper mot halsfluss när det orsakats av bakterier så länge det inte är några resistensproblem.

En infektion orsakad av bakterier (vanligen streptokocker grupp A, i mera sällsynta fall är det virusbaserade Epstein-Barr) ger akut insättande halsont, hög feber och inga associerade förkylningssymptom. Hos barn kan dock mer allmänna infektionssymptom vara vanliga.Vanligen behandlas bakterieorsakad halsfluss med penicillin i tio dagar. Vid sådan behandling går symptomen tillbaks redan efter några dagar men det är viktigt att fullfölja hela kuren för att undvika återfall. Streptokocker är alltid känsliga för penicillin, således inget resistensproblem. Kroppen kan klara av streptokocker på egen hand – det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med några dygn.[1] Det skall dock tilläggas att obehandlad halsfluss kan ge komplikationer på njurar (glomerulonefrit) och läkare bör kontaktas för utskrivning av antibiotika. Om streptokockinfektioner inte behandlas finns risk för fler fall av mycket allvarlig så kallad invasiv streptokockinfektion då bakterien kan påvisas i blodet. Den typen av streptokockinfektion är dock sällsynt.

Inkubationstid: 2-7 dagar.

Källa: Wikipedia

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.