Inviga mitt gömställe, mitt paradis… Gölingstorps marknad

Mitt kära gömställe, mitt eget paradis, mitt ställe där jag kan slappna av och njuta där familjen bara älska att vara… Dit ska vi på lördag… Det bästa av allt är att det är marknad, vårmarknad så det blir ljuvligt att inviga torpet med marknad.

Jag har inte varit på torpet i år och nu längtar jag dit, Thomas, Liam och Noel har frågat länge nu när vi ska åka ner och nu passar det kanon. Ledig från gruvan, Thomas ledig från sin gruva, vädret ska bli bra och det är årets vårmarknad.
 
2010 års marknader infaller
lördagen den 17 april samt
lördagen den 18 september.
Veteranbilar är ett ständigt återkommande tema på marknaden. Du som kommer i veteranbil till marknaden får en fikabiljett.
Marknadskaféet håller öppet för servering av lokalproducerat tunnbröd, hembakt, korv med bröd mm.
Historia
Den lilla byn Gölingstorp ligger mellan Nittorp och Ljungsarp i Tranemo kommun.
Förr i tiden var Gölingstorp en viktig knutpunkt där vägarna från Jönköping, Ulricehamn och Göteborg/västkusten möttes. Här fanns en handelsbod och ett gästgiveri med skjutsplikt. Det var en plats där människor möttes.
I flera hundra år har det hållits marknader i Gölingstorp. Till en början såldes endast kreatur och varor av egen tillverkning, men på 1860-talet infördes nya lagar om näringsfrihet och 1862 hölls den första frimarknaden i Gölingstorp, dvs. man fick nu saluföra allt mellan himmel och jord. Sedan dess har man arrangerat två marknader om året i Gölingstorp, en på våren och en på hösten. Endast två gånger har marknaden varit inställd; en gång på grund av mul- och klövsjuka och en gång på grund av snöstorm.
De gamla marknadsbodarna härrör från 1800-talet och används ännu, fastän de flesta av dagens knallar slår upp sina egna marknadsstånd.
Hitta hit
Gölingstorp ligger i Tranemo kommun, Västra Götaland. Marknadsplatsen ligger utmed länsväg 156, mellan Nittorp och Ljungsarp.
DRAGSPELSSTÄMMA
I pingsthelgen anordnar vi en dragspelsstämma här i Gölingstorp tillsammans med Jan och Hanne från Tunnbrödsstugan.
Ta med valfritt instrument och kom hit och spela, eller kom bara för att njuta av musiken!
Alla är välkomna
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.