Julbak, inte min bak!

Årets första julbak är på gång och då menar jag inte bak som i rumpa utan bak som i att baka. Vad är det som bakas? Jo, lussekatter med saffran i för nu slår jag på stort och gör äkta lussekatter!

Barnen är ute och leker i den lilla snön som lagt sig och jag går här hemma fortfarande med sovrufs, tur att jag redan är gift. Tänk alla de där vackra hollywoodfruar som måste vakna upp med perfekt makeup. Jag kommer ihåg sen jag var liten när Dallas visades hur de vaknade upp med den finaste sminkningen och håret perfekt. Suellens ögonfransar var det inga ugglor i inte… Nej, här är det sovrufs och ögongrus men gubben behåller mig i både vått och torrt!
Ska fixa köket och bädda sängen medans degen jäser och åter igen det inte jag som är degen även om jag ser ut som en just för tillfället… Utan det är degen till mina lussekatter som jäser. Har lite mer energi idag men det gör så himla ont över bihålorna…
Jag har stora förväntningar inför i eftermiddag då barnen ska lussa på förskolan. Liam har redan sjunget i morse för mig och han är så duktig min store lille son. Jag hoppas att Noel vill vara med i år för tidigare år har Noel hellre varit i min famn. Men nu har Noel vuxit till sig och även tuffat till sig så vem vet Noel kanske går tåget idag?!
Ska ta med mig kamera och hoppas på att komma åt att fota lite. Det brukar ju vara så mycket mammor och pappor där så det är så svårt att se något. Sen är vi ju alltid ute och det är lite mörkt men jag hoppas…
Det var så himla fint igår när den vita snön sakta dalade ner och la sig till rätta på marken igår, inte för att det är mycket snö men det syns. Det var liksom en perfekt 3:e advent och den fick jag dela med min familj. Jag som skulle ha jobbat och inte sett de på hela helgen då är det värt att ha lite ont i bihålorna och vara lite däckad när jag tänker efter.
Nu ska jag njuta ända fram till den 28 då jag åter är i arbete igen, men det är länge, länge dit…
Nu ska jag sätta fart men först ska jag sätta på bryggaren för att få lite koffein så jag orkar med allt alt
I morgon” är den lates valspråk.

Lite fakta om den goda lussekatten…

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse är ett bakverk som är starkt förknippad med Luciahelgen. Lussekatter är en form av vetebullar med en starkt gul färg som kommer av saffran.
 
Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljuskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.
I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige och mälardalslandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.
Utformning och variation
Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste formen, den så kallade julgalten, är formad som ett ’S’ där ändarna rullats ihop var för sig och ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana ’S’, antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typen av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en liggande spiral. Det förekommer även större varianter, såsom prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på till exempel smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern
 
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.