”Kasam” på Dumme mosse med familjen Strandqvist och Jonsson!!

DSC_0005

Wow, vilken dag… Skönt att Herr Strandqvist lurade ut oss i skogen, eller rättare sagt mossen…

DSC_0031

Eller så var det inte Herr Strandqvist som lurade ut oss, utan det var Vi som tvingade med oss han för att även han skulle få uppleva naturen i sin bästa charm!

DSC_0011

Nåväl, nu till dagen…

DSC_0020… Igår messade ju jag då familjen Strandqvist i trollskogen och frågade om de skulle följa med till Dumme mosse och grilla korv och tillbringa dagen på, vilket jag fick svar på rätt fort att de var på i`den. Dessvärre så kunde inte familjen Elvbäcken följa med, då de hade fullt upp. Men Herr Strandqvist var ju såld på det här med att gå på mossen, så det blir säkert fler tillfällen (ganska snart, kanske Sture gata, Sture hatt?!) så de får följa med då.

DSC_0014Så vid 10:30 idag parkerade vi bilarna på den första parkeringen (inte släppa ut avgaser för långt in i skogen) som ligger precis vid flygplatsen. Där packade vi på oss våra ryggor, kopplade hundarna och slängde kamerorna runt halsen och började traska vägen fram till början av leden till mossen.

DSC_0009

DSC_0010DSC_0030Bara det var en fin liten promenad, rolig dit, mindre rolig hem, men vad gör väl det om hundra år. Sen började vi i alla fall traska och efter en stund vid liten pöl stannade vi för första koppen kaffe som smakade superbt gott. Solen sken, barnen fulla av spring och  hundarna ivriga på alla de goa dofter som var nya för dem. Gladas vart nog ände Herr Strandqvist då han kände ”ett med naturen” det så kallade ”kasamet”, för Er som inte vet va ”KASAM” är kommer det längre ned en förklaring.

DSC_0069Sen bar det iväg igen, det gick så fort att vi faktiskt råkade ta fel stig längre fram så vi kom upp på vägen där vi började… Men inte deppade vi för det, då insåg vi ju hur härligt och roligt det var att vi fick vända och vara ute i det fria än längre och än mer promenad. dock lite svårt att gå på vissa plankor så hon fick jag bära i famnen, Elsa fick åka snålskjuts med Ida i hennes tröja (pung).

DSC_0059Barnen hade det riktigt roligt och det var inte bara familjen Jonsson och Strandqvist som var på i`den med att åka till dumme mosse och göra dagen. Vi hade många mötande och många efter och framför oss. Så då fick jag än mer vatten på min kvart att dumme mosse och naturen gör oss gott.

DSC_0050Väl framme vid slutet, eller den så kallade grillplatsen tog vi ett bord och gjorde en liten eld vid en liten eldring byggd av sten. Det var faktiskt inte bara vi som hade korv med oss att grilla, men det var där emot några nörda som hade tagit med sig en portabel gasolgrill… Vem gör det? Alltså, vadå naturmänniskor. Det skulle bara fattas att vi hade tagit med oss en Ipad och satt på en film på en eldstad… Hmm…

DSC_0026Det smakade i alla fall väldigt gott med grillad korv efter någon timme på mossen och dess skönhet. Kaffet efter korven var som grädde på moset, solen sken och alla var nöjda hitintills…

DSC_0048… Vad jag menar hitintills var att efter detta började den ånga milen till bilen. Den var mindre kul (för de små människorna) då det började göra sig märkt i benen och tröttheten som kommer med det. Men jag måste tillägga att alla kämpade på det bästa de kunde. Till och med mina små hundar traskade på som om de var födda med att traskar på plankor i en mosse. Pelle och Totte var inte sämre de, bara de fick dricka lite vatten i bäckarna små då törsten gjorde sig hörd. Det var nog mest jobbigt för Noel de sista fyra-femhundra metrarna innan vi  var framme, då hans ben började göra ont (vilket är försåtligt) så Thomas tog bilen när han var framme och hämtade upp han där han gick i sin ensamhet. Så allt slutade ju lyckligt även om vi var trötta…

DSC_0037Så att min i`de om att ha en familjedag tillsammans på sista dagen efter påsk, kan inte annat än att sägas att den var perfekt!!!

DSC_0016DSC_0041DSC_0053

 

 

 

 

 

 

 

Så det som jag lovade innan… Vad är kasam?!

 

 

KASAM

Aaron Antonovsky var en professor i medicinsk sociologi som under en tid i sitt liv studerade judiska kvinnor som överlevt koncentrationsläger. Han fann att vissa trots att de utsatts för fruktansvärda förhållanden behållit sin psykiska hälsa och detta intresserade honom. Istället för att ställa frågan som så många andra innan honom ställt – Varför mår vissa människor psykiskt dåligt?ställde han sig då frågan – Vad gör att människor förblir psykiskt friska?

Antonovsky besvarde frågan med KASAM (Känsla Av SAMmanhang).

En känsla av sammanhang avgörande för din hälsa

Enligt Antonovsky är en människa inte antingen frisk eller sjuk utan hon befinner sig på en flytande skala någonstans emellan de två polerna. Det som håller individen närmare friskpolen är om hon upplever KASAM.

En känsla av sammanhang är uppbyggd av tre centrala beståndsdelar: hanterbarhet, begriplighet och meningsfullhet, som tillsammans gör dig motståndskraftig mot stress.

Hanterbarhet

När omvärlden ställer krav på oss och när olyckliga händelser inträffar är det viktigt att vi inte ser oss själva som hjälplösa offer. Det är viktigt att individen upplever att hon har resurser för att hantera motgångarna. Människor som upplever att de kan hantera livet blir mer motståndskraftiga emot ohälsa.

Begriplighet

Människor mår bra av en struktur och regelbundenhet i sina liv. Vi vill kunna förutsäga händelser och om något överraskar oss så vill vi ändå kunna förklara det. Människor som är bra på att göra händelser i livet begripliga förblir i högre utsträckning friska.

Meningsfullhet

För att vi ska må bra är det också viktigt att vi upplever de utmaningar vi ställs inför som värda att investera energi i. Människor som försöker hitta en mening med de olyckliga händelser hon ställs inför mår bättre än de som inte gör det.

Källa: lattattlara.com

DSC_0008

p.s.. Ida gjorde värsta fisen…

DSC_0052

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.