Kvalster & Mannagrynsgröt!

regnet smattrar lite på rutan, mörkret har lagt sig över gräddhyllan… Snart är det mammarikas tur att släcka ner ögonlocken efter en härligt ledig dag.

mannagrynVad har jag gjort? Jo, jag gick upp rätt så tidigt för att vara ledig, ville ju få ut så mycket som möjligt. Gick upp och kokade mig lite mannagrynsgröt och när det var klart satte jag mig framför tv och slötittade på det som visades (när barnen är borta passar mammarika på att sitta och äta vid tv). Efter att njutit av en mannagrynsfrulle var det dags att ta på sig lite och inbringa lite frisk luft i lungorna.

Stella och Elsa gillade att solen tittade fram, lika så jag om jag ska vara ärlig. Så jag gick en liten längre runda för att få lite vitaminer på mig. Har ju varit allt för mörkt och dystert ute den senaste tiden. (tur att jag gjorde denna promenad på förmiddagen, sen har det regnat mest hela eftermiddagen och kvällen).

mannagrynsgrot

 

möteOuti kom förbi på en lunchkaffe och efter den (de) koppen gick vi ute en liten mindre runda för sen skulle hon tillbaka till sitt kontor och jag skulle in och förbereda middagen. Blev en god kalops med kokt potatis och kokta grönsaker. Köttet var perfekt efter en och en halv timme på spisen. Barnen åt så jag trodde de skulle spricka, då vet man att maten var godkänd.

Maken kom hem efter att slutat knappra på tangenterna på sitt kontor och vart lagom hungrig han med. Dock fick han sitta allena då vi andra vart klara med mat och instoppning i diskmaskinen.

Klockan tickade på och maken gick på ett av alla sina möten han har nu för tiden. Kan snart kröna Thomas till möteskungen!! Själv följde Noel med mig till Smådjurskliniken för att det var dags att Stella fick sitt årliga vaccin mot någon hundsjuksåkomma. Hon sa inte ett djud, utan vart så duktig. Så när vi kom hem i kvälle så fick hon ett smarrigt ben med kyckling virat runt (hon bara älskar de benen).

Ja, det är märkligt vad ett ekorrhjul snurrar fort… För efter detta var det åter igen att duka fram kvällsmaten till mig, Liam och Noel ”möteskungen” var ju fortfarande på möte. Sen fick jag lyssna till Liam och Noel som hade sin dagliga läsläxa och hör och häpna, ingen tjafs om att göra de sen inte.

hundHade ju också en lektion för Noel i eftermiddag om vikten av att städa sitt rum. Liam är ju inga problem att få han att städa sitt rum. Så när Liam var klar med både dammsugning, dammning och att plocka undan hade ju Noel inte ensa startat med sitt rum. (det är min lilla Noel i ett nötskal). Så jag satt och funderade på hur jag skulle få Noel till att ta tag i sitt rum då det liknade som en orkan dragit förbi där…

Efter en stund kom jag på det… Funkade det då?

Jo, jag sa till han att när man inte städar och dammar av så bildas det små djur på rummet. Det trodde ju Noel inte ett skvatt på. Så jag fortsatte och sa att de små djuren heter Kvalster och Or och de är så små att man inte kan se dem… Noel tittade skeptiskt på mig och sa ”Mmm Säkert” och jag sa att det är sant.

Till slut sa jag till Noel att när han ätit upp sin middag och hade alternativet att sitta av resten av dagen i sitt rum eller städa det och sen få göra lite kul grejer. Men innan han satte igång att städa efter maten så kunde han få låna min dator och googla upp ordet ”kvalster” och välja bilder. Vilket inte var svårövertalat på Noel. Han sprang mer eller mindre till datorn efter maten…

kvalsterHör och häpna… Det gick in, Noel gick genast till sitt rum och satte igång att både damma, dammsuga och plocka undan. För Noel ville då inte ha några sådana fula djur i sitt rum. Till det roliga hör att när det var dags att göra sig i ordning för natten så sa Noel att han absolut behövde duscha i kväll och jag frågade varför just i kväll…?! Jo, mamma jag vill inte smutsa ner i mitt rum nu när jag har städat bort mina kvalster… Det är min lila pojke det!

Love them!!! Inte kvalster, utan mina killar i familjen!

 

Kvalster (Acari) är en stor grupp av spindeldjur som återfinns över hela jordklotet. Det finns cirka 40 000 arter beskrivna, men antalet ännu ej beskrivna arter tros vara mångfaldigt fler. Många arter är parasiter. I kvalsterfamiljen finns till exempel fästingarnaskabb och or.

De kvalster som finns idag uppstod sannolikt för ungefär 20 miljoner år sedan och för ungefär 10 000 år sedan flyttade huskvalster in i våra bostäder.

Huskvalster, ofta kallade husdammskvalster eller sängkvalster, är ett antal familjer ”lårkvalster” som Dermatophagoides och Euroglyphus. De är mikroskopiskt små, 0,1–0,3 mm. De saknar lungor och andas direkt genom huden. De kan inte dricka utan tar upp och avger vatten direkt genom huden och är helt beroende av omgivningens fukt för att kunna upprätthålla vattenbalansen. De saknar ögon och föredrar mörker.

Källa: Wikipedia

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.