Lucia 2010

 

Etymologi
Lucia kommer av latinets lux (i genitiv lucis), som betyder ljus. På Sicilien är Lucia ett namn som betyder den ljusa. Lucius är den maskulina varianten av namnet Ordstammen för lux och lucis är i sin tur ett urindoeuropeisktarvord.
 
Japp idag är det den 13 december, luciafirandet är i full gång fortfarande och för oss stofiler med mindre barn är det slut innan kvällsmaten.
Så vitt jag vet har jag alltid firat lucia och jag kommer förmodligen alltid att fortsätta med det för det ger mig så mycket. Tycker om musiken, stämningen och alla ljus som lyser runt om i tåget, kyrkan eller vart det nu är de lussar.
Det som jag har brutit i år av traditioner är att jag inte har haft någon ork att baka lussekatter, det gnager i mig att jag inte fått det gjort. Få se om orken kommer tillbaks och det blir lite katter att mumsa på någon dag?!?!
 
Liam får jag dock inte se i år då det inte var för oss föräldrar på skolan, det var jute tråkigt men jag är den som följer regler till punkt och prickar (förutom att använda nässpray då) så jag får vänta tills han börjar tvåan för det är de som står för lussandet på Ekhagsskolan har jag fått mig informerat.
Nu lite mer fakta…
Den svenska traditionen har sitt ursprung i både hedniska och kristna seder. Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Även husdjuren fick extra foder. Under den sista tiden med julianska kalenderräkningen, det vill säga innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndetnorra halvklotet.
Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet.
Luciafirande och besläktade traditioner har genomgått en utveckling genom århundradena; omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige. Den moderna svenska luciatraditionen (se även Sveriges Lucia) har troligen ett starkare ursprung i Västsverige, i Västergötland och Värmland. Därifrån har den spritt sig över hela Sverige.
Under 1900-talet har luciafirandet spritts till andra områden och delar av världen såsom finlandssvenska områden i Finland, delvis i Danmark och Norge samt bland svenskättade i USA.

Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.