Miss Beatrix Potter

Urk på äcklig burk…

kaninfamiljFy tusan för att må skit. Inte ett dugg kul och på det så är jag ledig med familjen. Idag har jag varit mer sängliggande än på stående fot. Vaknade vid 10 tiden och åt frulle med La familia, sen i säng för att se om Alvedonen skulle hjälpa bort lite skallebank och feber. Vaknade strax innan tre på eftermiddagen och insåg att jag sovit hela dagen.

Får ångest då jag hade velat vara kreativ nu när jag är ledig. Har ju äntligen fått min egna hörna, mitt egna skrivbord, mitt egna pysselställe. Äntligen har vi fixat och trixat med vårt så kallade kontor/datarum. Thomas är nöjd, han har fått det så som han vill ha det på sin sida och jag är nöjd då jag fått det som jag vill på min sida.

kaninspade

Så nu glöder det av lust att få börja pyssla med mina foton och papper nu när jag äntligen har allt på plats och i ordning. Det som fattas är orken, den försvann med febern. Så det är URK, ett stort urk. Hoppas på ett bättre liv i morgon, då jag fortfarande är ledig från jobbet. Vill ju bli frisk för på tisdag är det åter igen gruvan efter en veckas ledighet. Har inte tid med sjukdomar här inte.

igelkottThomas har gjort ett hästarbete här hemma idag medan jag legat sm en diva både i säng och soffa. Han har bytt ut bänken i köket och allt som kom till med meck för det. Ny diskho och bänk har gjort susen i köket. Nu är det bara det sura kvar… Allt städande som det har fört med sig, så där av måste jag vara piggelin för att hinna fixa detta och kanske en stunds pill i mitt egna hörn. Min fristad!!!

Vi har avslutat kvällen med att tittat på Miss Potter, en bra film och en sann film.

Lite från Wikipedia om just den härliga Miss Potter hon var:

Potters föräldrar levde på arv; fadern, som var utbildad advokat, praktiserade inte yrket utan tillbringade sin tid på herrklubben, medan modern tillbringade sin tid med sociala visiter. Beatrix och den yngre brodern Bertram uppfostrades av guvernanter. Då Beatrix blev äldre blev hon ansvarig för hushållet och all intellektuell utveckling motarbetades i hemmet. En farbror försökte dock få in henne som student på Kungliga botaniska trädgårdarna i Kew, men hon antogs inte eftersom hon var kvinna.

ankaPå somrarna reste familjen till Skottland eller Lake District i nordvästra England, där Beatrix tecknade djur och växter. Hon ritade även av sina sällskapsdjur. När ett av hennes vänners barn, den femårige Noel, blev liggande sjuk i flera månader, skickade Beatrix tecknade sagor, bland annat om Pelle Kanin, i brev till honom. Åtta år efteråt frågade hon efter breven, som fanns bevarade. Beatrix kopierade bilderna, lade till några nya och gjorde en bok. Inget förlag ville ge ut den och därför gav hon ut den på egen bekostnad, i litet format. Boken utkom 1901 och blev en sådan framgång att barnboksförlaget Frederick Warne & Co nu ville ge ut den.

Potters föräldrar tyckte att hon ägnade sig för mycket åt att skapa sina böcker i stället för att sköta hushållet åt dem, och även att hon tillbringade för mycket tid med brodern och hans familj. När hon skulle besöka förläggarens brorsdotter för att teckna av hennes dockskåp för en av sina böcker, förbjöd Beatrix föräldrar detta; Beatrix var då 38 år. När hon senare ville förlova sig med Norman, en av bröderna i förlaget Warne, vägrade föräldrarna att ge sitt samtycke. Hon förlovade sig trots detta med honom. Norman Warne avled på grund av leukemi sommaren 1905, en månad efter han friat till henne.

miss potterFör en del av inkomsten från sina böcker köpte Beatrix Potter bondgården, Hill Top Farm, nära byn Sawney i Lake District. Hennes barndomsvän William Heelis var jurist och hjälpte henne med affärerna när hon några år senare köpte Castle Farm. Vid 47 års ålder gifte hon sig med Heelis, mot moderns godkännande. De bosatte sig på en fårfarm nära Sawney i England, där hon tillbringade de resterande trettio åren av sitt liv med att illustrera flera barnböcker och samtidigt driva flera farmer tillsammans med maken. De levde tillsammans fram till Beatrix bortgång den 22 december 1943. Hon var då 77 år gammal.

rävPotter testamenterade sina ägor, inklusive de farmer hon köpt under sitt liv, till The National Trust i England. Anledningen var att hon ville bevara landsbygden och farmernas naturskönhet i befintligt skick även efter sin död. Idag är dessa ställen öppna för allmänheten att besöka.

Potter skrev tjugotre böcker mellan 1902 och 1930. Till många av sina berättelser om djur, exempelvis Peter Rabbit, hämtade hon inspiration från det natursköna Lake District. Figurerna i filmen Sagovärld är hämtade från dessa böcker.

Åren 1992-1995 visades animerade serier världen över, baserade på figurer ur Beatrix Potters omtyckta barnböcker.

 • Sagan om Pelle Kanin, 1948 (The tale of Peter Rabbit, 1901, 1902)
 • Sagan om Kurre Nötpigg, 1954 (The tale of Squirrel Nutkin, 1903)
 • Sagan om Benjamin Kanin, 1972 (The tale of Benjamin Bunny, 1904)
 • Sagan om Tom Titten, 1972 (The tale of Tom Kitten, 1907)
 • Sagan om Fru Muslina, 1974 (The tale of Mrs Tittlemouse, 1910)
 • Sagan om Lotta Lantmus och Linus Stadsmus, 1974 (The tale of Jonny Townmouse, 1918)
 • Sagan om skräddaren, katten och mössen 1903 (The Tailor of Gloucester)
 • Sagan om två busiga möss (The Tale of Two Bad Mice)
 • Sagan om Fru Tusentagg (The Tale of Mrs. Tiggy-Winkle)
 • Sagan om Moses Metare (The Tale of Mr. Jeremy Fisher)
 • Sagan om Mårten Morrhår (The Tale of Samuel Whiskers or, The Roly-Poly Pudding)
 • Sagan om Flopsys ungar (The Tale of the Flopsy Bunnies)
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.