Mors dag!

DSC_0085Då sitter jag här på gräddhyllan och gör just ingenting. Liam är ute och gör det som 11-12 åringar brukar göra på sin lediga tid… Förmodligen hyss!!! Hur som helst så har ju Liam inte bara gjort hyss idag, utan han har ju varit och fortsatt sin behandling av tanden som han slog ut i vintras. Det var sista gången han fick den starka medicinen och nu slipper han bli ”full” med som han själv säger.

Noel och Thomas åkte igår till finfina Stefan, Anna, Bobo och Grynet för att hjälpa Stefan med sin friggebod han håller på att bygga. Nu tror jag då inte att Noel är allt för behjälplig i byggandet, utan mer behjälplig med sina små kusiner Bobo och Grynet. Noel är int direkt känd för att vara den som tar i om man säger så… Och med det menar mammarika inget ont, utan Noel är som vi precis vill ha han. Lugn och helt underbar!

mor4LAlex har åkt hem till sin biologiska mor över helgen, så int ens han har jag att mysa med i helgen. Jag har i och för sig Stella och Elsa kvar här hemma och de släpper icke mig ur siktet. De enek till och med till sig en plats i sängen i natt. Ja, int bara de utan Liam passade på att ta över pappa Thomas sida igår. Jösses vad han har pratat i sömnen inatt, det är mycket där som händer i livet som ska komma ut inom sömnen. Ja, det är så att kroppen sorterar när man sover och  sparar det som är viktigt, helt fantastiskt att vi är skapta så här bra.

DSC_0191

Sista julen med mamma…

I morgon är det mors dag och det är första mors dag som min mamma inte finns här på jorden. Det är oerhört tom utan mamma och jag saknar henne massor. Det är så mycket jag vill berätta för henne och det är så mycket jag vill dela med mig från barnen. Jag får nu prata med henne i det tysta och hoppas att hon finns vid min sida i en annan skepnad bara.

Lite information om mors dag…

Mors dag är en högtid då barn firar sina mödrar, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är officiell flaggdag i Finland. I Sverige är den inte allmän flaggdag, men flaggning är vanligt förekommande.

Dagen introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Storbritannien har det funnits en äldre, folklig motsvarighet, där midfastosöndagen betecknades som ”Mothering Sunday”. Detta inkluderade redan 1607 en tradition att bortaboende barn på den här dagen skulle få besöka föräldrahemmet (”go a-mothering”).

I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Året därpå gav Kommitterade för mors dag ut en skrift med råd om hur mors-dagsfirandet kunde gå till. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i någon större omfattning. Personer födda på tidigt nittonhundratal och deras barn firade inte dagen på samma sätt som idag. Uppfattningen att dagen endast tillkommit av kommersiella skäl för att handlarna skulle få sälja mera var utbredd, något som även gäller Fars dag.

morsdag

Ja, i morgon klockan 15:00 fick jag order att vara finklädd i morgon och då kan jag utesluta gyttjebad… Fick ju liksom order om att vara fin, en liten vink om att det kan bli något flott kanske. Kul när ens fina killar och make tänker på en och uppskatta en hårt arbetande mammarika!!!

Ja, annars är det väl sig rätt likt här hemma på gräddhyllan och omnejd. Nästa vecka är det gruvan och al rullar väl på som vanligt hoppas jag.

Nu ska jag dyka ner i soffan och ta hand om mina gäster som kom till mig… Nyfikna på vilka?!?!

 

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.