Njursten

I´m back!

nallesjuk

Då ska vi gå igenom liten checklista:

Förlovad – check

Gift – check

Barn – check

Bostadsrätt – check

Hund – check

Jobb – check

Semesterparadis – check

och nu till mitt som kan hamna under checklistan är då ”njursten”.

Om jag tycker det var en skön upplevelse?! Näe, inte värst mycket. Vill jag få till baka det?! Näe, aldrig. Kommer jag få tillbaks det?! inte en aning, men får jag det ska jag icke vänta så länge med att söka vårt som jag gjorde den här gången…

Aj, helt enkelt. Nu är det bättre och stenen ligger fint i urinblåsan. Tack sjukvården för spruta och omvårdnad då jag varit på akuten i näst intill två dygn.

Vad är njursen:

Njursten är en sjukdom som drabbar ca 10 % av männen och 3 % av kvinnorna i Sverige. Förekomsten av olika typer av njursten varierar i olika delar av världen. I Europa är stenar med högt kalciuminnehåll vanligast. Stenarna kan vara av varierande storlek. Stenar fastnar framför allt på tre ställen: Vid ingången från njure till uretär, där uretären passerar iliacakärl eller vid ingången till urinblåsan. Njursten kan leda till sekundära sjukdomar såsom hydronefros samt pyelonefrit.

Njurstenar delas efter kemisk sammansättning in i fyra olika huvudtyper. De är kalciumsten, infektionssten, uratsten och cystinsten. Vanligast är kalciumstenar som består av kalciumoxalat och/eller kalciumfosfat. Ca 90% av alla njurstenar är kalciumstenar. Näst vanligast är infektionssten som består av karbonatapatit och/eller magnesiumammoniumfosfat. Ca 5% av alla njurstenar är infektionsstenar. Tredje vanligaste typ är uratstenar. Ca 3% av alla njurstenar är uratstenar. Mest ovanlig är cystinsten. Bara 1% av alla njurstenar är cystinstenar. Njurstenar kan även vara kombinationer av flera stentyper.

bild njursten

Normalt innehåller urin kemikalier så som magnesium, pyrofosfat och citrat som motverkar att saltkristaller bildas. Lider kroppen brist på dessa ökar risken för njursten. Forskning har visat att citrat är den mest betydelsefulla kemikalien för att förebygga njursten.

Symtom 

Symtomen beror på typ och storlek av njursten. Oftast har personen med njursten kraftig smärta i flankerna. Smärtan kommer plötsligt, kan bli mycket stark och utlöser ofta yrsel, kallsvettning och ibland lättare kramper, som i värsta fall kan göra det tyngre att andas. När stenen passerar urinblåsan, känner patienten ofta huggkänslor. Patienten kan även lida av hematuri.

Kännetecken 

Det som är typiskt för njursten är att smärtorna oftast kommer sent om kvällarna, nätterna eller tidig morgon. Det är inte helt klarlagt, varför smärtorna oftast kommer vid dessa tidpunkter, men man tror att det beror på att kroppen vid dessa tidpunkter oftast är vilande och ingen vätska ser till att stenen/stenarna rör sig.

Diagnos 

För att ställa diagnos görs urografi eller datortomografi, eng. CT, vilka är de bästa undersökningarna för att hitta njurstenen/stenarna. Undersökningen behöver inte nödvändigtvis göras i det akuta skedet, utan den preliminära diagnosen ställs i första hand med hjälp av sjukhistoria och medicinskt status.

Behandling 

Smärtan är mycket kraftfull och behandlas vanligen med prostaglandinhämmande läkemedel såsom diklofenak. Prostaglandinhämmarna har direkta smärtlindrande effekter, men man tror också att de verkar indirekt genom att dämpa urinproduktionen, så att trycket i njuren minskar.

Vid mycket kraftiga smärtor kan det dock hända att exempelvis diklofenak inte hjälper. Smärtlindring får då ges i form av spruta på vårdcentral eller på en akutmottagning. Oftast innehåller denna spruta morfin eller kodein, vilket förutom att det lindrar smärtan också gör att musklerna slappnar av och att patienten känner sig yr och trött.

I ett tidigt skede kan patienten uppmanas att dricka mycket vatten. Det är dock inte alla läkare som uppmanar detta, då alltför ökat vätskeintag kan öka trycket ovanför stenen/stenarna med risk för smärtattacker. Detta beror oftast på hur stora stenarna är. Vanligaste metoden för att lösa upp njurstenar är stötvågsbehandling, ESVL (extrakorporeal stötvågslitotripsi). Stenarna lokaliseras med röntgen och chockvågor alstras som pulvriserar stenen. Kirurgi är idag mycket ovanligt i västvärlden. Sitter stenarna för långt ner, kan chockvågsbehandling inte användas. I stället får man då gå upp genom urinröret och plocka ut stenarna, vilket görs polikliniskt under narkos.

I allmänhet passerar ca 90 % av alla stenar under 7 millimeter av sig själv i samband med toalettbesök. Skulle det dock visa sig att stenarna inte avgår av sig själv, så kan man behöva använda sig av chockvågsbehandling.

Ja, inte visste jag att detta kan vara ärftligt. Då vet jag nu i alla fall vem som är boven i dramat från början. Pappa Rolf, för mamma hade ”gallsten” som hon fick operera ut och det är ju inte samma sak.

Därav så har jag inte varit speciellt aktiv här då ork och smärta har tagit min tid.

En som inte gillade att min tid gick åt till ork och smärta vart Noel. Det resulterade i att Noel spelade sjuk för att få komma hem och träffa mig. Älskar denna lilla trollunge och kan inte bli arg.

Jag har ju bott på akuten och Noel har visst haft mammasaknad och det i stor dos. Thomas berättade att redan i tisdags kväll började Noel med att säga att han inte mådde bra och kanske skulle behöva spy (inget ovanligt i influensa-tider  så efter lite tjat fick Noel ha en hink i sitt rum för eventuella vomeringar.

Morgonen kom och jag hade kommit hem från sjukan vid två tiden på natten så jag låg och sov och Thomas fixade iväg de till skolan, Noel gick under stora protester med på att gå då han envisades med att han hade spytt två gånger på natten men han hade städat upp allt efter sig och diskat (den krut-torra hinken).

Men mammarika fick ingen längre sovmorgon då Noel fröken ringde redan klockan 9 på morgonen och sa att Noel inte hade spytt men säger att han har ulkat, så jag sa skicka hem han.

Efter knappt 10 minuter efter att fröken ringt kommer en glad liten trollunge hem, inte ett spår av sjuka eller annat som liknar en influensa.

Noel frågade det första han kom hem om det var något han kunde göra för mig, en macka eller något att dricka (fattar Ni hur mycket man kan älska en sådan liten skit?!). Dagen flöt på och Noel var nog piggast av oss alla här hemma. Så på kvällen när vi satt och pratade lite så så kom det fram att han inte hade mått dåligt utan att han saknat mig så mycket så han ville inte gå när jag väl var hemma.

kärlek

Det kan man ju inte som mamma och pappa bli arg över då man är så saknad och älskad. Men det gick bara igår, för idag fick han snäll gå till skolan och inte har jag hör något från han heller, så en dag med mammarika helt själv gjorde susen!!

 

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.