Råttan i Pizzan

”Folk tror vad de vill tro och därför surrar hela världen av lösa påståenden
som är fel – missuppfattningar, felcitat, lögner och skrock.”

”Truth never stands in the way of a good story.
J.H. Brunvand”

 

Kom att tänka på skrönor och annat när jag har gått eller rättare sagt mest legat då jag inte har varit piggelin. Skrönor, det finns en skröna om ”Råttan i Pizzan” den skrev bland annat Bengt af Klintbergs som skrev just boken ”Råttan i Pizzan” 1989. Vad står det om Råttan i Pizzan?

Jo, följande:

Råttan i pizzan är en modern folksägen, en så kallad klintbergare. Den finns i många versioner. En låter så här:

”En kompis till en kompis var och åt på en pizzeria på Hornsgatan i Stockholm. Hon kände att något fastnade i tanden. Natten därefter vaknade hon av en fruktansvärd tandvärk. Hon tog sig till Södersjukhuset, och där konstaterades det att det var en råttand. Hälsovårdsnämnden kom till pizzerian, och ett rum var igenbommat. Ägaren vägrade öppna det. Polisen kom dit och bröt upp dörren. I rummet hängde 50 slaktade råttor.

Historien hade mycket stor spridning i Sverige år 1973, då till och med Dagens Nyheter hade en artikel med rubriken Storlarm om råttfilé / Hälsovården rycker ut. Sägnen verkar ha funnits i England redan kring 1960, och har knutits till diverse olika restauranger ägda av utlänningar, inte bara pizzerior. Sägnen saknar av allt att döma verklighetsbakgrund.

Tja, man ska inte tro på allt man hör och hör man det ändå så kanske det ska gå in i ena örat och ut i andra…

Man kanske ska ta och köpa boken och läsa hela?

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.