Sågar, svanar, grisar, x-boxar & vaniljsocker!

Ja, ibland får mammarika sig en tankeställare… Har precis tittat på ett program på kanal 9, en favvo kanal för övrigt. Idag såg jag om människor som samlar, programmet hette ”Maniska samlare”. Det är tragiskt att se med egna ögon att en sådan lömsk sjukdom finns.

Det var då jag började funderar om mammarika kanske har en släng av lite OCD?!!?

OCD= Obsessive-Compulsive Disorder

Mm, för ibland så har jag kommit på mig att jag kan också vara en liten samlare eller snarare kanske ha lite tvång för att må bra eller bättre. Som när mor påpekar att hon har hittat tre burkar med vaniljsocker och två är oöppnade. Det är ju lite samlarvarning eller?

Nu är det så att när jag är och handla och kommer på att jag ska göra något så är jag inte bäst på att kolla upp om vi har den varan hemma innan och så köper jag en ny uti fall att vi inte skulle ha den. Det är då det händer att det finns tre burkar av vaniljsocker i skåpet som jag för övrigt inte har en aning om då jag inte tittar när jag ställer in den nya.

Men när jag tänker efter så är det nog ett rätt så vanligt lyxproblem hon många, att ha dubbel uppsättning av något som inte behövs. Ta min man, han skaffade sig under några års tid tre X-boxar och varför behöver man ha det?!?!

Fast om jag ska vara helt ärlig så kanske även det är mammarikas fel då det var mammmarika som köpte den första X-boxen i julklapp till maken efter att ha hört tjötet från hann i över ett år. Tyst vart det efter att han fick en men som sagt nu har vi tre och använder en.

Hm, skumt är det… Kanske inte är så konstig när allt kommer omkring. Har läst om folk som samlar på en massa konstiga saker som jag inte skulle kunna samla på mig.

En granne till oss har över 100 tomtar till jul, snacka om tomtenoja. Eller två av mina äldre arbetskamrater, en samlade på svanar. Det fanns en svan ta mig fan över allt vart man tittade. Har aldrig sett så många svanar i en å samma lägenhet innan jag kom dit. Den andra samlar på grisar, det var också en himla massa grisar hos henne men om jag inte mins fel så vart det nog lite mer ordning på hennes grisfarm då de fanns i en bokhylla men svanfarmen vart överallt och lite till!

Ja, det kanske ligger i släkten det där med att samla. För min mamma slänger då inte bort något om det inte är obrukbart och min pappa, ja hansamlar på sig och glömmer att han har det i stället och köper en ny. Tror det fanns runt 20 handsågar sist Thomas behövde en nere på torpet. Sen så fanns det säkert en fem sex stycken motorsågar och varför man nu behöver så många.

Så det finns nog lite OCD i oss alla när allt kommer omkring…

Det tragiska som sagt är ju när det går så illa som det gjorde för de människor som var med i dokumentären nu på kanal 9, där hade det gått till överdrift och jag led verkligen med dem.

Tvångssyndrom är en psykiatrisk diagnos som kännetecknas av upprepade ritualer eller tankar. Det internationella namnet är Obsessive-Compulsive Disorder, OCD. Obsessioner eller tvångstankar är obehagliga och ofrivilliga tankar som ger upphov till ångest. Kompulsioner eller tvångshandlingar är de tankar eller ritualer som den sjuke använder sig av för att sedan slippa denna ångest. Det behöver inte nödvändigtvis finnas någon rationell koppling mellan en tvångstanke och den lindrande tvångshandlingen.

OCD behandlas antingen med psykoterapi i form av KBT eller också med SSRI-preparat. Det är oklart om en kombination av dessa behandling ger ökad effekt. Medicinering med SSRI har fördelen att det är billigare och kräver mindre engagemang från patientens sida, men nackdelarna är de vanliga biverkningarna vid farmakologisk behandling samt den signifikant ökade återfallsrisken vid avbruten medicinering.

OCD är en ångeststörning med en livstidsprevalens på mellan 1 och 2,5 %. Det är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Det är vanligt att patienter med obehandlad OCD också utvecklar depression. Det finns viss komorbiditet mellan OCD och Tourettes syndrom och mellan OCD och Generaliserat ångestsyndrom. Prognosen för obehandlad OCD är mycket dålig, endast 20 % tillfrisknar spontant.

Spelberoende, Internetberoende, kärleksberoende, porrberoende, med mera är inte tvångssyndrom i den diagnostiska meningen eftersom de skänker personen en viss tillfredsställelse medan de pågår, medan tvångssyndrom uteslutande handlar om att undvika negativ känsla och präglas av rädsla och oro.

Extremt överdriven handtvätt är ett exempel på tvångsbeteende hos personer med OCD.

Det går att urskilja fem sorters tvångstankar och medföljande-beteenden (ofta visar en patient upp flera av dessa):

  • Att se till att andra ej skadas.
  • Att undvika att bli smittad eller smutsig.
  • Att undvika känsla av ofullständighet eller ”fel”.
  • Att ej tänka tabutankar.
  • Att samla saker.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.