Skolios

Regnet bara öser ner, tur är att jag är inne och inte ute. Fick i och för sig för en stund sedan åka hämta Liam från en kompis, det öser ner och inte hade hade han med sig kläder för det här blöta.

Okej, någorlunda chock idag då! När en sten faller från ens axlar när man är en mamma kommer det två till, blir ju aldrig kvitt den här oron.

Men efter att pratat lite med min kära gud-mor/faster är jag någorlunda lugnare. Vart ju med Liam till doktorn idag, tänkte att vi skulle få lite bassning över att han kanske hoppar för mycket på studsmattan, eller konkar för på tunga grejer.

Men icke som icke att det var något vardera förslag från mig. Nej, Liam har ”skolios”, så lite chockad vart jag ju när jag satt där. Så nu börjar det en utredning till om en av mina små underverk. Väntar på en skoliosröntgenremiss, innan dess är det ingen ide sa faster Bibbi att oror sig.

Hon har haft otaligt med barn i sin yrkeskarriär med skolios och det är få av dem som får besående med… Tack för dessa ord!!! Måtte Liam växa ifrån sig detta med lite hjälp av inlägg eller annat finurligt bragrejer.

Vad är skolios då?!

Skolios innebär att ryggraden är krokig i sidled. Skolios är vanligare hos flickor än hos pojkar. Kontakta vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har skolios. Om skolios upptäcks tidigt finns det större möjlighet att behandla.

Med skolios menas att ryggraden är krokig i sidled. Krokigheten leder till en samtidig rotation av kotorna. Rotationen kan även påverka bröstkorgen och ge en puckel på den ena sidan av ryggraden.

Den vanligaste formen av skolios visar sig ofta i anslutning till puberteten, då man växer som fortast. Det inträffar hos flickor i11–13-årsåldern och hos pojkar i13–15-årsåldern. Fler flickor än pojkar får en skolios som blir så stor att den behöver behandlas.

Krökningen av ryggraden fortsätter att växa så länge barnet växer. Det är bara stora böjar – mer än 50 grader – som kan fortsätta växa även i vuxen ålder.

Det är vanligt att ha en lindrig skolios. En lindrig skolios behandlas bara i undantagsfall. Ibland försvinner krökningen om du sitter eller ligger. En sådan lindrig skolios kan också bero på att benen är olika långa och att bäckenet är snedställt.

Ofta är orsaken till skolios okänd, men ibland är den medfödd.

Behandling av skolios

En lindrig skolios behandlas vanligtvis inte. Däremot kontrolleras skoliosen regelbundet till dess att flickan eller pojken har vuxit färdigt.

Bara tre av tusen barn har en skolios som kräver behandling. De kan antingen få hjälp med en korsett eller en steloperation för att förhindra att krökningen blir större.

Om krökningen beror på att benen är olika långa kan ett specialanpassat inlägg i skon eller högre klack hjälpa.

En sjukgymnast kan ge råd om lämpliga övningar som stärker rygg- och magmuskler. Men det finns ingen särskild sjukgymnastik som påverkar själva krökningen av ryggraden.

Nu tänker jag slappna av, invänta proffsen innan jag målar ”Fan” på väggen!

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.