Smaka på ord…

 

Smakade på ordet tradition, vad är tradition egentligen!?!?
Ja, för att ta reda på det så googlade jag lite och fann lite fakta. Inte trodde jag att det betydde det jag fann, man lär sig alltid något nytt.
 
Tradition är latin och betyder ”överlämnande”. I kristet språkbruk syftar det framför allt på kyrkanslära, som så att säga överlämnats från generation till generation (Jämför Judasbrevet vers 3). Det syftar dock även på ritualer, seder och bruk inom kyrkan, som på samma sätt överlämnats.
Därav har ordets vanligare betydelse uppkommit, det vill säga för att beteckna en gammal sed eller bruk i ett samhälle, eller delar av ett samhälle, som förs vidare från generation till generation. Enskilda traditioner har en tendens att långsamt ändras över tiden, som en följd av att samhället förändras.
Exempel på allmänna svenska traditioner är jul– och midsommarfirande. Jul, påsk och de flesta svenska traditionerna har en fornnordisk eller antik grund, som ofta har modifierats av kristendomen. Att fira arbetarklassens kampdag, 1 maj, är fortfarande viktigt och kan nog även kallas en tradition i Sverige.
Att använda ord är cool, men det är mer coolt och roligt om man faktiskt vet den exakta betydelsen eller vart den kommer ifrån. Vissa ord är med roliga att säga än andra, tradition är både roligt att säga och att skapa!
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.