tant Marie vill hellre vara i källaren…

Idag är det den 6 november 2009 och den så kallade  Gustav Adolfsbakelsens dag. Men inte är det någon tant Marie på stan som kommer till mig för att vilja fira den här speciella dagen… Tant Marie på stan väljer hellre att gå ner till sin källare ett par gånger i timmen, mycket märkligt beteende enligt mig här uppe på gräddhyllan. Talade då om för barnen att det blir knäckebröd  i stället för en härligt gräddig bakelse som vi skulle intagit tillsammans med tant Marie på stan…

alt

Vem vet, vi kanske kan fira pepparkornas dag om hon har tid då i stället… eller vem vet även den dagen kanske hon knatar upp och ner mellan källare och lägenhet?!?!

Nu till fakta varför vi då äter den här lilla delikata bakelse just idag…

Gustav Adolfsbakelse är en särskild bakelse till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november1632. Bakelsen skapades 1909 av konditorn Carl BräutigamkonditorietBräutigams på hörnet Östra Hamngatan/Kungsgatan i Göteborg i Sverige.
Bakelsen känns igen på en silhuett av Gustav II Adolf som pryder den. Bakelsens innehåll kan variera vilket även silhuetten, som ofta är gjord i marsipan eller choklad, kan göra. Ursprungsformen tillverkades i gips och kisel och föreställde en byst av Gustav II Adolf. Originalhuvudet skall vara i rosa marsipan. Originalbakelserna hade smak av choklad och citron, de tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar och var helt doppade i glasyr.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.