Vad betyder det?!

Idag har jag gått och blivit gräsänka, det ska jag vara över helgen. Har jag tur kanske jag ser maken en skvätt på söndagen innan det är sängdags… För på måndag är det slut på sötebrödsdagarna för mammarika. Då är det gruvan, ingen semester ingen föräldraledighet heller… Både gott och inte, blir bekväm av att vara hemma.

Som sagt, gräsänka är jag då. Vilket fick mig att tänka på… Vad är egentligen en gräsänka?! Så jag googlade ordet och tog mig fram till en länk från Wikipedia (min favvohjälp) och fann det jag sökte…

 

Gräsänka kallas en kvinna vars make är bortrest. Den manliga motsvarigheten är gräsänkling.

Ordet gräsänka är känt redan på 1700-talet, och kommer från det lågtyska graswed(e)we som betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på förförelse i det fria. Därefter har ordet fått en lite annan innebörd, då betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam.

Det finns även skämtsamma motsvarigheter som exempelvis golfänka/änkling, det vill säga att vara ensam på grund av att ens respektive är iväg och spelar golf.

Källa: Wikipedia

Tur är att det har blivit lite modernare, för inte är jag ute efter någon annan date inte. Jag hinner ju för tusan knappt med maken som jag redan har. Så att vara gräsänka, det är lite som semester för mig. Så jag kallar mig inte övergiven heller, snarare semesterbrutta.

Idag tog jag mina små till simskolan, det gillade de som vanligt. Det som var bäst, det var att de fick gå till hopptornet de sista fem minuterna och hoppa. Inga blyga killar jag har, de klampade upp på trampolinen och hoppade i som om det vore det enda de gjort. Härligt värre!

I morgon hoppas jag på att Liam och Noel låter sin mamma sova en aningens längre än vad man får göra på vardagarna. Ja, jag hoppas även att Stella och Knut som för den delen är på besök här på gräddhyllan över helgen också låter mina ögon få blunda lite längre. Det var ju som sagt super kallt på sista rundan med doggsen och det lär väl inte bli varmare tills i morgon, så det vore skönt att få upp kroppstemperaturen en aning innan det är utgång…

Stella är jag i och för sig inte så orolig över att hon ska väcka mig, det brukar vara vi som får väcka henne till morgonrundan ute. Men Knut, hans ordinarie matte är ju alltid uppe innan tuppfan galer ju. Så där kan det bli lite oroligt, sova eller inte sova, det är frågan?!

Sen är det tennis för Noel, det ser jag fram mot. Dessvärre kommer jag inte kunna vara med på Noel första match som han kommer spela lite längre farm i december. Då ska jag hjälpa till som volontär på årets ”Klingande Julkort” som är i Pingstkyrkan nere i Centrum som vanligt. Hade ju lovat innan jag visste om matchen, så nu kan jag inte backa ut. Så i morgon ska jag njuta av stunden som jag får vara med om i stället.

Näe, vad mera kan jag säga?! Inte så möe, det är väl lika bra att ge upp och lägga sig raklång…

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.