Valberedningen!

Nu sitter jag här igen men den här gången sitter min kära make bredvid mig och klapprar på sin dator. Vi håller på att gå igenom lite vad det gäller med föreningar och dess innehåll hur det funkar.

Ja, när lämnar Ordförande över på en stämma till den valde Ordförande för stämman? Om man inte vill ha en kupp på en stämma är det då valberedningen som håller i ett nomineringsmöte.. Ja, lite sånt håller vi på att kolla upp och då är internet ett uppslag och det finns så mycket information. Jag ska försöka att plugga in ännu mera kunskap när jag får min lilla lärobok som jag önskar att föreningen ska köpa in.

Så det är mitt nästa steg denna kväll innan sängen att kolla upp om den finns på AdLibris på nätet annars tror jag den finns att köpa på ABF. Ja, det är allt lite jobb att bara vara med i en valberedning och sen dessutom vara gift med Ordföranden.

Lite kul är det allt att reta Thomas när han undrade vad vi kom fram till på vårt möte idag. Då sa jag lite snällt att det kommer komma upp på stämman.. hehe

Om jag ska vara lite allvarlig så tycker jag att det är väldigt kul med valberedningen och sen är det inte många som vet att det är egentligen den viktigaste länken. Det är de som utser den tilltänkta styrelsen och det är många som glömmer hur viktig valberedningen är och oftast är det den sista punkten på stämman och det är alltid någon trött liten jäkel som åker på det.

Men nu har jag bestämt att det ska bli andra bullar i vår förening och valberedning och jag tycker allt att jag fick med mig mina två andra valberedare på min linje, ja de två äldre herrarna. Det kan ju vara så att det inte heller ville stöta sig med mig, jag den unga kvinnan… hehe

 

Vad är en valberedning:

Valberedning, inom vissa organisationer kallad nomineringskommitté, är en förtroendevald arbetsgrupp inom en organisation (såsom ett bolag, ett politiskt parti eller en förening) vars mål är att förbereda val av funktionärer, till exempel styrelse. Valberedningens uppgift är att samla kandidater och om de har mandat jämföra deras kompetens och att om lämpligt förorda något alternativ.
Presentation av ett färdigt alternativ bör endast ske på mandat av organisationen eftersom detta annars kan ses som valberedningens eller sittande styrelses undvikande av demokratiskt val till varje post och att misstanke om korruption då kan komma ifråga. Valet sker av organisationen i form av t.ex. ett årsmöte eller stämma.
Valberedningens roll regleras ofta i stadgarna för den organisation som den företräder. Vanligtvis förbereder valberedningen kandidater till alla valbara platser förutom valberedningen själv vilket är organisationens styrelses uppgift.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.