Valborg, min lilla farmor!

Då är Valborgsmässoafton över för min del…

Den bestod av arbete och sen hem till soffan med lite donken å käka medan jag och maken tittade på ett avsnitt av Sons Of Anarchy…

Hade det varit för si så där en tio år sedan hade det nog sett annorlunda ut. Men nu har man familj och när jag jämför detta och innan, så vinner självklart soffan med maken medan vi hör hur våra barn sussa så gott. Dessvärre har vi inte Stella hemma just nu då hon har semester i paradiset ihop med familjen Ojala/Haugen.

Idag skulle min farmor förövrigt haft namnsdag, min farmor hette just Valborg. Något som jag aldrig kommer att glömma och något som jag alltid kommer att bli påmind om att min farmor inte är med mig längre… Saknar henne!

Idag var jag även vid min väns grav, det har gått en månad nu sen hon kom i jorden. Det var en fin stund för mig själv, solen sken även om det var kväll och fåglarna kvittrade så fint. Jag vet att en av fågelsången var just från henne! Älskade vän, Du fattas mig!

I morgon är det arbete igen för min del medan min fina familj har en ledig dag ihop. De kan behöva en killdag, tror att barnen behöver en paus från sin mamma som bara tjatar om att plocka upp efter dig och en massa annat mammatjat!!!

Jag behöver också en paus från min älskade lilla Noel, han har det såå jobbigt. Lider med han då han måste få utlopp av sin trots. Thomas får dessvärre ta en stor smäll då Noel oftast blir arg på han. Försöker säga till Thomas att han inte får ta åt sig, för han är den bästastade pappan ett barn kan ha…

Nu ska jag till sängs och se om jag kan få mig lite kurerande sömn, vill bli av med min efterhängsna förkylning och sen vill ja ju så klart få en släng av skönhetssömnen med!!! Fast det går nog inte få mig så mycket vackrare nu!?!?

Notis om Valborg:

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i EstlandFinlandLettlandSverigeTjeckienSlovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg, mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779. Valborg blev förklarad som helgon den 1 maj (därav förr kallad Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens på nämnda dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) häxorna red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom den fantastiska scenen ”Walpurgisnacht” i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder.[1][2]

Valborgsmässoafton sammanfaller inte med vårdagjämningen. Antagligen är dagen flyttad för att stämma med Valborgs historia. Vårdagstämjningen firas på många ställen i världen, bland annat i förbindelse med nouroz i Iran med flera länder även i Spanien, Pais Valencian, under namnet ”Las Fallas”, konstigt nog fem dagar under Fastan 13-20 mars ”natten av brand” (nit de foc).

 

 

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.