Valborgsmässoafton!

Ja snart är det Valborg, min farmor hette Valborg och jag saknar henne djupt. Men det är ju inte henne det firas denna afton utan lite annat. Även om jag lägger en tanke till min kära farmor Valborg som sussar gott någon stans där alltid solen skiner!

alt

 

Därför ger jag här lite fakta om just Valborgsfirandet för Er som inte redan visste detta…

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779.

På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare. (Valborgselden eller valborgsmässbålet ska inte förväxlas med en vårdkase som är en eld som varnar för krig eller örlog.) På hednisk tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt.

alt

De flesta svenskar firar inte heliga Valborg, utan våren och firandet går längre tillbaka i tiden än kristendomen. Eldar tändes inte mot häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. När Sverige blev kristet på 1000-talet byggde de kristna kyrkor på den gamla religionens högtidsplatser och gjorde om våra högtider till kristna. Vårdagjämningen faller in på en annan dag. Antagligen är dagen flyttad av de kristna för att stämma med Valborgs historia. Vårdagjämningen firas på många ställen i världen, bl.a. i förbindelse med Nouroz i Iran, Kurdistan, Afghanistan med flera länder.

alt

 Ja, för vår del blir det ett lugnt firande ihop med goda vänner i Stadsparekn. Helt perfekt för barnen att springa och leka och grillat blir det med. Det med spriten lämnar vi över till någon annan törstig stackare…

Livet är det som drabbar dig under tiden som du är upptagen med att planera det

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.