Vasaloppet!!

 

Då har man åter igen sett starten av vasaloppet och om någon timme är första man/kvinna i mål. Jag blir alltid lika imponerad och fasonerad över detta myrhav man ser på tv. Första backen upp som är ca 3km lång är som ett myrhav av människor. Undrar hur många stavar och skidor som går sönder bara i den backen?!?!

alt

Barnen är matade och mannen har vi sjungit för. Idag är ju den rätta dagen Då min kära make tar ett steg uppåt i åldern men det syns inte en rynka och Thomas blir bara snyggare och snyggare med åren.
Familjen Persson/Murangurak kommer på lite fika, det blev en spontan inbjudan då det var tänkt att vi skulle åka ner till torpet och skotta tak idag. Men nu har en del snö redan rasat ner och den som är kvar är hård som stål samt att pappa ända sitter framför tvn fastklistrad nu när vasaloppet har gått av stapeln.
Så då messade vi iväg ett litet fika mess och även till familjen Silver som hade annat i görningen. Men nu ska jag in i duschen så jag blir lite anständig tills gästerna anländer…

Vasaloppet är ett långloppskidor och en av världens längsta längdåkningstävlingar. Sträckan är 90 kilometer och går från Sälen till Mora i Dalarna i mellersta Sverige. Loppet genomförs årligen, sedan 1922, den första söndagen i mars. Vasaloppets motto är I fäders spår för framtids segrar och står skrivet på en banderoll över mållinjen i Mora. Vasaloppet genomförs till minne av Gustav Vasas flykt mot Norge1521, som den beskrivs i Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna. Krönikan passade dåtidens nationalromantiska anda, men sanningshalten är i dag i högsta grad ifrågasatt . TV- och radiosändningarna från Vasaloppet brukar följas av miljoner lyssnare och tittare. Profiler som Sven Jerring, Åke Strömmer, Lars-Gunnar Björklund, Sven ”Plex” Pettersson, Christer Ulfbåge och Jacob Hård har också bidragit till loppets popularitet. Rekordtid

 

Snabbaste tiden att åka Vasaloppet togs 1998 av Peter Göransson, då han åkte de nio milen på 3:38:57 vilket motsvarar en medelhastighet på 24,66 km/h (2:26 min per kilometer).

Av de tio snabbaste segrarna (ej snabbaste tiderna) har fem noterats på 2000-talet. Endast åtta stycken segrare har åkt de nio milen under 4 timmar. Anmärkningsvärt är också att två av de tre segrar Oskar Svärd innehar placeras på denna lista.

Källa: Wikepedia
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.