Vinterdäck, Noel gifter sig & Takida!

 

Fredag och det är nu mörkt ute, ja rätt så kallt är det med och jag saknar redan sommarvärmen. Hur ska jag klara av det kalla höst och vinter väder i år igen?? Inte nog med det snart så ska vi ändra klockan snart…
I år, 2009, går vi över till vintertid igen den 25 oktober kl 03.00 på natten då vi ställer tillbaka klockan till 02.00.
Det känns som om jag precis ändrade till sommartid och jag var så glad att nu kommer sommaren och dess härliga blomstring.
Nu är lövskogen som finas men snart är det ett minne blott det med, löven kommer ligga på marken och bli våta och hala. Bilen ska snart få vinterdäck och bara det känns konstigt för vi köpte ju nyss nya sommar däck inför vår resa till Norge…
När är det dags att byta till vinterdäck?
Det första snöfallet är vanligtvis det som påminner de flesta förare att det är dags för däckbyte. För att undvika irriterande dröjsmål och bristande tillgång på däck kan det dock vara vist att byta däck tidigt. Tänk också på att även om ingen snö har fallit kan temperaturen vara så låg att byte till vinterdäck är berättigat (lägre än +5° C).
I Sverige har vi nuförtiden en lag som reglerar tidpunkterna för användningen av vinterdäck. Enligt den gäller följande:
·         Det är krav på att använda vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.
·         Vinterdäck får monteras fr.o.m. den 1 oktober och kan användas fram till 30 april.
·         Det är tillåtet att köra på dubbdäck under perioden 1 oktober till 30 april.
Vinterdäck, odubbade eller dubbade, definieras som däck speciellt framtagna för vinterkörning och som är märkta M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller ”Mud and Snow”.
”Året-runt-däck” betraktas enligt Vägverket inte som vinterdäck, oavsett om de är märkta M+S (eller annan av ovanstående beteckningar) eller ej.
Ja, livet rullar på och mina små änglar med. I morgon ska Noel ha sitt kompis kalas och fyra år ska de fira. ´För första gången så kan jag inte vara med och det känns lite olustigt att missa den händelsen. Jag är ju så stolt över min kära lilla Noel som är så rar och go. Noel är en naturlig komiker men han vet inte om det bara. Jag hoppas att det håller i sig för då kommer han göra många människor glada i sin omgivning.
Pratade med en pedagog på hans avdelning idag, denna härliga pedagog vill Noel gifta sig med. Noel säger till mig att alla flickor är söta på förskolan men det är med Susanne han ska gifta sig med. Så nu berättade pedagogen Susanne att Noel hade talat om vad de skulle göra på bröllopsnatten eller dagen… Oj, oj sa jag lite generat så började vi skratta när jag fick höra vad de skulle göra. Jo Noel och Susanne skulle spela Buzz och pappa Thomas fick vara med och visa och spela lite med då… Ja, man kan inte annat än att älska de och krama om dem…
Hade ett samtal med Liam nu innan vi sa gonatt, när jag låg där bredvid och frågade lite om vad man har en mamma till så sa han efter en stund: Jo, mamma en mamma har man för att mamman ska laga mat. Jaha sa jag inget annat, jo städa med och att ta hand om barn. Jag frågade lite vidare då hur länge är man barn då? Jo tills man är vuxen. Ja, de är rätt så smarta de små liven och jag måste säga att de har bra svar. Samtalet gick vidare och jag frågade varför mammor och pappor kan vara arga på barnen ibland, då svarade Liam rakt och ärligt: för att barnen inte lyssnar och bråkar och ibland slåss de med sin lillebror…

Ja, dessa mysiga stunder jag bruka få tid till när de ska lägga sig vill jag ta vara på för snart så har de väl inte tid med mig i stället. Det har blivit en liten grej att jag lägger mig och prata lite, Noel är inte lika intresserad som Liam men det kommer nog snart till Noel med. Men Liam är full av frågor och det tar aldrig slut, helt fantastiskt att denna lilla man har så mycket energi och frågor att sluka i sig. Liams hjärna måste gå på full kapacitet för att hinna tänka på så mycket hela tiden.

Nu ska jag sätta på lite te och slurka i mig här i min lilla härliga vrå. Ska fråga maken om han vill dela en stund med mig, just nu sitter han uppslukad i något arbete med föreningen och lyssnar på Takida…

 

 

Olyckshändelser är konstiga saker. Man råkar inte ut för dem, förrän man råkar in i dem.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.