Rätt eller Fel?!

Idag ska vi prata om ”Rätt eller Fel”!

Alltid lika intressant när det gäller barns rätt eller fel. Mina två små älskade barn säger alltid när det händer något som de vet att det inte är bra att det ”INTE” var deras ”Fel”.

Mycket märkligt, det måste betyda att det var deras rätt då även om de bråkar med varandra för det är alltid den andres fel ju. Alltså gör de ju RÄTT i att bråka, eller?!?!

Men det var inte det ”Rätt eller Fel” jag ville prata om. Nej, det gäller vuxna och vad händer om man gör fel i samhället. Om någon anmäler så kan det hända att åklagaren tar upp målet och det bli en tvist.

Idag har jag varit i Jönköpings fina nya tingsrätt på det nybyggda rättscentret inne i stan och gjort ett litet studiebesk. Mycket intressant att sitta där och lyssna på hur det går till och det kan jag säga, det är inte ett dugg likt det som visas på amerikanska filmen inte.

 

Idag för första gången vart jag där och inne i sal 5 hamnade jag. Man kan om det inte är lykta dörrar sitta med som åhörare längst bak. Så i dag gick jag in i sal 5 och målet var ”olaga hot”. Hur domen gick vet jag inte, för den skulle förkunnas om en vecka.

 

Sen om man nu skulle vara ett vittne (har själv varit det för många år sedan, mycket skrämmande) så finns det så fint stöd att få innan man går in för att vitta av så kallade ”Brottsofferjouren”. Det är ideella människor som ställer upp att vara en stödperson åt vittnen och berätta innan hur det går till och vad man ska säga om man inte vet o.s.v.

Oftast är det då pensionärer som har detta uppdrag, då det är på dagtid och man bör ju då vara tillgänglig. Själv har jag ju ett uppdrag som övervakare och det är näst in till också på frivillig basis, inga stora arvorden där inte. Min vinst av att vara övervakare är erfarenheter och det är inte illa det.

Så rätt eller fel… Jag hoppas då inte att mina barns konflikter ska hamna i sal 5 eller någon annan fin sal då de blir äldre om de inte sitter längst fram och är domare då!!!

Och en liten notis, väggarna i det nya rättscentrat är jätte fina, det är Sveriges lag skrivit i smått, smått så man knappt kan se det förens man går fram och läser alla paragrafer. Eller, man hinner nog inte läsa alla för det vart oändliga rader där inne…

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.