Per Oscar Heinrich Oscarsson

En av Sveriges kanske mest kända figurer har dessvärre lämnat oss i en tragisk brand. Tycker att han var bra skådespelare men kanske lite slajmig ibland.

Per Oscar Heinrich Oscarsson, född 28 januari 1927 i Stockholm, sannolikt död 31 december 2010, är en svensk skådespelare.

Per Oscarsson och hans hustru Kia Östling saknas sedan deras bostad förstördes vid en brand under natten mellan den 30 och 31 december 2010. Den 2 januari 2011 hittade polisens tekniker kvarlevorna av en kropp, som inte kunde identifieras samma dag.

Oscarsson tog teaterlektioner hos Gösta Terserus och förfalskade sin styvmors namnteckning för att komma in på Dramatens elevskola 1944. Efter examen 1947 fick han sitt stora genombrott i Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart (1948). Efter några år vid Dramaten engagerades han vid Göteborgs stadsteater 1953–1959 där han bland annat gjorde en uppmärksammad rolltolkning av Hamlet. Mitt under framgången med Hamlet lämnade han teatern och gav sig i väg på en fotvandring till Paris.

På 1960-talet drabbades Oscarsson av rampfeber och skrev en bok om teatern, skräcken och rädslan. På annandag jul 1966 skapade han rubriker när han klädde av sig i TV-programmet Hylands hörna. Oscarssons scenskräck gjorde att han slutade att arbeta på teaterscenen under 1970-talet. I stället ägnade han sig åt kycklinguppfödning. Han gjorde scencomeback 1989 i En handelsresandes död på Angereds teater i Göteborg.

Per

Per

Som filmskådespelare har Oscarsson hela tiden varit aktiv, både i Sverige och utomlands. En av hans tidigare roller var i Svält (1966). Han gjorde några egna filmer, bland andra Ebon Lundin och Sverige åt svenskarna. En av Per Oscarssons mest populära rollfigurer är som polischefen Gustav Jörgenson i kriminalserierna Polisen i Strömstad som sändes på SVT i fem omgångar med start 1982. Han har medverkat i flera av SVT:s julkalendrar, bland annat Håll huvet kallt (1994) och Kaspar i Nudådalen (2001). Han är också välbekant från kortfilmen Kan du vissla Johanna? som har visats på SVT på julafton under flera år. Hans senaste roll var som Holger Palmgren i de tre Millenniumfilmerna.

Oscarsson gifte sig 23 oktober 1954 med skådespelerskan Gerd Hegnell. Med sin andra hustru fick han sonen Boman Oscarsson. Han är numera gift med skådespelerskan Kia Östling (född 1943 i Töreboda), som arbetade som regiassistent vid inspelningen av Sverige åt svenskarna.

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.